- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- M.S. van Veen
Agendapunten
-
1
Besluit
Hiervan wordt geen gebruik gemaakt. De voorzitter biedt om 19.56 uur wel gelegenheid tot het aanbieden aan de raad van een enquête / petitie gericht op behoud van het speelveld bij de Kastanjelaar in Milheeze. Saskia Jacobs en Heidi Schalk geven een korte toelichting bij het aanbieden aan raad en zijn voorzitter.
-
2
Bijlagen
Besluit
De voorzitter opent de vergadering om 20.02 uur. De fractie Lokale Realisten stelt voor om agendapunt 16. Begrotingswijziging GGD 2018 en Kadernota GGD 2019 niet te bespreken maar als hamerstuk af te wikkelen nu het algemeen bestuur GGD gisteren reeds besloot. De agenda wordt aldus gewijzigd.
De fractie CDA dient een motie Mantelzorgondersteuning in. Deze heeft geen betrekking op een onderwerp op de agenda en wordt als punt 17 aan de agenda toegevoegd.
Raadslid Van Dijk maakt gebruik van de gelegenheid om namens de raad dank uit te spreken aan de ambtelijke organisatie voor de zeer geslaagde open dag van de gemenete.
Eventuele stemmingen beginnen bij dhr. Giebels. Spreekvolgorde start bij de fractie LRenD66. -
3
Besluiten
De heer Vogels stelt voorts een vraag over een tot op heden geheim gehouden rapport omtrent luchtwassers en nu gebleken lager dan gedacht rendement. Hij vraagt of het college op de hoogte was, betrokken is, en welke gedachte het college heeft over het betrekken van de raad.
Het college geeft aan dat hij bij bedoeld rapport niet betrokken is omdat het een onderzoek van de rijksoverheid betreft. Verder dan dat, dat het rijk de werking van luchtwassers zou onderzoeken, gaat de kennis van het college niet.
Raadslid Vogels (Ton) informeert naar de door de beheersstichting golfbaan Stippelberg gevraagde verruiming t.b.v. horeca-activiteiten. Ook vraagt hij naar de rol van de gemeentesecretaris hierbij en of het zo kan zijn dat de aanvraag ambtelijk wordt afgehandeld. Aan deze vraag koppelt hij vervolgvragen omtrent de jaarcijfers van de golfbaan nu hij ontevreden is met de daarover ontvangen schriftelijke reactie van het college. Hij stelt dat het binnen de informatieplicht van het college ligt om de raad direct te informeren zodra van tegenvallers blijkt. Mede nu de raad door de beheersstichting eerder een rooskleuriger beeld is geschetst.
Het college zegt toe, mede ten behoeve van de nieuwe gemeenteraad, de gouvernance structuur golfbaan te verhelderen. Ook zegt hij toe dat zodra aard en omvang van de alsnog gebleken tegenvaller en de reactie van de accountant duidelijk zijn, de raad hierover te informeren.
De beheersstichting is gevraagd het verzoek tot ontheffing specifieker toe te lichten en te onderbouwen. Afhankelijk daarvan wordt duidelijk welke procedure van toepassing is. Dit kan ambtelijke afdoening zijn, afhandeling via het college, maar ook via de raad met een verklaring van geen bedenkingen.
-
4
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst wordt vastgesteld conform het concept. Van de notulen wordt zonder opmerkingen kennisgenomen.
-
5
Bijlagen
Besluit
Geen
-
5.a
Besluit
De voorzitter meldt dat de eigen stemhulp MijnStem Gemert-Bakel op dit moment door 2904 personen geheel is ingevuld.
-
5.b
Bijlagen
Besluit
Geen opmerkingen. Afdoening als voorgesteld.
-
5.c
Bijlagen
Besluit
Geen opmerkingen.
-
6Hamerstukken
-
7
Bijlagen
Besluit
De raad besluit zonder beraadslaging en zonder stemming conform tot het voorgestelde krediet.
-
8
Bijlagen
Besluit
De raad besluit zonder beraadslaging en zonder stemming conform tot vaststellen van het bestemmingsplan.
-
9
Bijlagen
Besluit
De raad besluit zonder beraadslaging en zonder stemming conform het voorgestelde.
-
10Bespreekstukken
-
11
Bijlagen
Besluit
Na beraadslaging neemt de raad het voorstel met algemene stemmen over.
Door CDA, Dorpspartij, OPA, en PvdA wordt een voorstel tot wijziging van het voorgestelde besluit (amendement) ingediend. Na beraadslaging en reactie van het college wordt behandeling voor een kort moment geschorst. Na schorsing besluit de raad unaniem tot overnemen van het amendement. Daarmee besluit de raad als volgt:
- medewerking te verlenen voor de periode van tien jaar aan een persoonsgebonden overgangsrecht ten behoeve van het vernieuwde, aanwezige chalet en voor de bewoning van het vernieuwde, aanwezige chalet op het perceel Peeldijk 12a;
- dit persoonsgebonden overgangsrecht ten behoeve van het vernieuwde, aanwezige chalet en voor de de bewoning van het vernieuwde, aanwezige chalet op te nemen in het bestemmingsplan “Gemert-Bakel Buitengebied 2017”
- Daartoe de volgende planregel in het bestemmingsplan Gemert-Bakel Buitengebied 2017 op te nemen:
“Persoonsgebonden overgangsrecht
- Voor het perceel Peeldijk 12a, mag het gebruik als woning van het op het perceel aanwezige chalet gedurende tien jaar worden voortgezet en wel uitsluitend door de persoon/personen die op het moment van ter visie leggen aan het ontwerp van dit bestemmingsplan in dit chalet woonachtig waren en volgens de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Gemert-Bakel als hoofdbewoner en zijn of haar partner op dit adres staan ingeschreven, waarbij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden zijn toegestaan.”
- Dat na een periode van tien jaar (of zoveel eerder als de huidige bewoners hetzij verhuisd of overleden zijn) er een afbraakplicht geldt van het chalet, door en op kosten van huidige bewoners, dan wel hun erfgenamen;
- Dat de huidige bewoners de gemeente Gemert-Bakel vrijwaren voor eventueel uit het bovenstaande voortvloeiende mogelijke planschade, door middel van het sluiten en tekenen van een planschade overeenkomst;
-
12
Bijlagen
Besluit
De raad besluit na beraadslaging zonder stemmingen unaniem conform het voorstel tot vaststellen van het bestemmingsplan.
-
13
Bijlagen
Besluit
De raad besluit na beraadslaging zonder stemmingen unaniem conform het voorstel tot vaststellen van het bestemmingsplan.
-
14
Bijlagen
Besluit
De raad besluit na beraadslaging zonder stemmingen unaniem conform het voorstel tot vaststellen van het bestemmingsplan.
-
15
Bijlagen
Besluit
De raad besluit na beraadslaging zonder stemmingen unaniem conform het voorstel tot vaststellen van de verordening, de bijdrageregeling en de Groene Kaart.
Dorpspartij dient een motie Groen en Stenen in Balans in. De motie wordt met algemene stemmen aangenomen en roept daarmee het college op om:
De gemeenteraad in 2018 een voorstel te doen toekomen tot instellen van een “groenfonds binnengebied” en een groennorm met maatwerk. Een storting in het “groenfonds binnengebied” door initiatiefnemer wordt gedaan als de groennorm niet gehaald wordt.
De gemeenteraad in 2018 een voorstel te doen toekomen tot oprichten van een “Stimuleringsfonds groen” wat gevoed wordt uit het groenfonds binnengebied en ingezet wordt om mensen te stimuleren om te voldoen aan de vastgestelde Groenambitie.
-
16
Bijlagen
Besluit
De raad besluit na beraadslaging unaniem conform het voorstel.
-
17
Bijlagen
Besluit
De raad aanvaardt de motie. Bij beraadslaging wordt uitgesproken dat het steeds de intentie moet zijn zorg en ondersteuning naar behoefte te verlenen met een maximum van 24 uren in 2018, ongeacht het moment van de aanvraag. De motie roept het college op:
De uitvoering van de regeling zodanig aan te passen dat het moment in het kalenderjaar van een aanvraag niet van invloed is op de omvang van de ondersteuning zodat iedere mantelzorger 24 uur ondersteuning per jaar kan ontvangen en deze flexibel kan inzetten (bijvoorbeeld 2 uur per maand, of 3 keer per jaar 8 uur). -
18
Besluit
De voorzitter sluit om 22.25 uur de vergadering